24 Şubat 2011 Perşembe

Britney Spears - Blackout: Deli Kızın Albümü


Eklektik müzik zevkim var demiştim. Britney Spears'ın 7. albümü Femme Fatale gelmeden önce şarkıcının diskografisini tersten incelemeye devam ediyoruz. Sırada Spears'ın en değeri bilinmeyen ama aslında kariyerinin başyapıtı olan Blackout var. Kişisel sorunlarından henüz kurtulamadığı zamanlardan kalma Blackout, zamanının çok ötesinde bir albüm. İddia ediyorum ki bu albüm düzgün bir promosyon kampanyası ile çıksa ve Spears da aklı yerinde davransaydı şarkıcının en büyük başarısı olabilirdi.

TRACKLIST
01 - Gimme More *
02 - Piece Of Me *
03 - Radar
04 - Break The Ice *
05 - Heaven On Earth
06 - Get Naked (I Got A Plan)
07 - Freakshow
08 - Toy Soldier
09 - Hot As Ice
10 - Ooh Ooh Baby
11 - Perfect Lover
12 - Why Should I Be Sad?
BONUS TRACKS
13 - Get Back
14 - Outta This World
15 - Everybody

* Single



01 - Gimme More (10/10)
It's Britney Bitch! diye başlayan şarkıyı kim unutabilir. 2 kelimeden oluşan ama bu yüzden de dile pelesenk olan nakaratı, müthiş sound'ı...Britney'in gelmiş geçmiş en iyi şarkılarından biriydi. Timbaland'ın çırağı Danja'nın prodüktörlüğündeki bu şarkı aynı zamanda şarkıcının kariyerinin en harcanmışı. MTV Video Müzik Ödüllerindeki facia performans sonrası -ne Britney ne de biz buna hazırdık- şarkı adeta Spears'ın kariyerinden silindi. Zaten ultra ucuz ve belli ki "kötünün iyisi" diye zorla piyasaya çıkarılmış video klibi bir yana, şarkıcı daha sonra çıkacağı Circus turnesinde bu şarkıya yer bile vermedi. Halbuki bir Britney hayranının isteyeceği tek şey varsa o da Spears'ın Gimme More'u bir kezcik de olsa doğru düzgün sahnelemesidir.

02 - Piece Of Me (8/10)
Gimme More sonrası allanıp pullanıp karşımıza çıkarıldığı için Britney geri döndü, kendine geldi demiştik Piece Of Me'nin klibinde. Kendisine çok çektiren paparazzi takımına savaş açan bu şarkı kullandığı elektro gitarlar, farklı samplelarla Spears için orjinal bir işti ve albümün en patlayan şarkısı oldu.  

03 - Radar (5/10)
Daha sonra şaka gibi Circus albümünde de yer alacak bu şarkı Bloodshy & Avant'ın yeni bir Toxic denemesiydi. Eğer önünde Toxic gibi bir selef olmasaydı iş yapardı ama işte.

04 - Break The Ice (10/10)
"It's been a while" diye açılan ve Britney'in geri dönüş marşı olması gereken Break The Ice, Gimme More ile beraber, değil albümün şarkıcının tüm kariyerinin en iyi işlerinden biriydi. Klasiklemiş Britney vokalleri, nefeslerinin yanı sıra tam da o sıralar moda olan beat tarzı ve enfes sürreal breakdown'ı ile bir başyapıttı. Anime klibi öyle bir harcadı ki bu şarkıyı. 

05 - Heaven On Earth (8/10)
Spears'ın alışagelmiş tarzına çıktığı şarkılardan biriydi Heaven On Earth. Mesela aynı anda giren 3 farklı vokal kullanımı şarkıcının daha önce denemediği bir şeydi. Herşeyin yanında gerçekten iyi prodükte edilmişti, albümün içinde ne kadar sırıtsa da, kendi başına dinlendikçe değeri artan şarkılardandı.

06 - Get Naked (I Got A Plan) (9/10)
Danja'nın bozulmuş vokallerinin öne çıktığı şarkı ilk bir kaç dinleyişte feci sinir bozucu geliyordu kulağa. Ama sonra öyle bir bağımlılık yaptı ki. Spears "i'm crazy as a motherfucker" derken bugüne kadar en seksi şarkısını kaydediyordu. Şarkının asıl patladığı yer ise arka planda devamlı dönüp duran o ince melodiydi.



07 - Freakshow (7/10)
Filler mı? Hayır. Freakshow gayet basit sözlere sahip, oldukça sıradan bir şarkıydı. Ama prodüksiyonu A sınıfıydı. Hatta Blackout albümünün bir özeti niteliğindeydi.

08 - Toy Soldier (8/10)
Spears'ın single olmadığı için değeri bilinmeyen hit potansiyelli şarkıları vol. 392728. Toy Soldier çok cırtlak bir şarkıydı, Spears'ın vokalleri aşırı şımarıktı. Ama bu şarkıyı daha da sevilebilir kılıyordu. Acayip yaramazdı ve müthiş bir dans parçasıydı.

09 - Hot As Ice (2/10)
Spears'ın yaşına ve albümünün konseptine uymayan şarkıları vol. 203982. Hot As Ice herşeyiyle bubblegum pop temsilcisi acayip dandik bir şarkıydı. Dinlemeden geçtik çoğu zaman.

10 - Ooh Ooh Baby (7,5/10)
İspanyol gitarlarıyla açılan bu şarkı albümün genel temposundan ve temasından bir hayli uzaktı. Ama buna rağmen gerçekten catchy'di ve insanın içini fıkır fıkır kaynatıyordu. 

11 - Perfect Lover (10/10)
İşte bu! Yine kariyerinin en iyilerinden biri. Evet sözleri ultra cheesy'di ama o beat, o vokaller...her öğe bildiğimiz, özlediğimiz Britney'e aitti. Spears kapanışa doğru son dakika golü atmıştı. Perfect Lover bir Spears şarkısı olarak gerçekten de kusursuzdu.

12 - Why Should I Be Sad? (4/10)
Kevin Federline'a yazılan bu şarkı, çok kişiseldi, bu kişiselliği genel kitleye taşıyacak da altyapıya sahip değildi.


13 - Get Back (8,5/10)
Bir bonus track'ten çok daha ötesi. İçerdiği 8bit melodilerle eski bir ateri oyununun müziklerini samplelayan bu şarkı Spears'ın en iyi dans parçalarından biriydi.

14 - Outta This World (5/10)
Albümün slow açığını kapatan tek şarkı belki de. Outta This World sıradan bir şarkıydı ama çok rahatlıkla Hot As Ice veya Why Should I Be Sad'in yerini alabilirdi.

15 - Everybody (1/10)
Sweet Dreams'i samplelayan bu şarkı, en kıyak kafa da bile çekilemeyecek kadar kötü bir prodüksiyona sahipti. Öyle ki ben hala bunun bitmemiş bir demo veya eğlencesine kaydedilmiş bir deneme olduğunu düşünüyorum. Albümün en kabusu.

Özetle: Spears'ın Blackout'u şarkıcının en iddialı olduğu konuda, iyi dans kayıtları yapmak, çok başarılıydı. Müthiş bir potansiyel taşıyordu ama hem kişisel hem de müzikal olarak zamanının çok ötesindeydi. İlginç olan şey ise Spears bu projeyi akıl sağlığının yerinde olmadığı iddia edildiği bir zamanda tek başına yürütmüştü. Sonrasında menajeri ve ailesi olaya el koyup, Circus'da gördüğümüz Britney'i çıkardılar karşımıza. İnsan Blackout'u gördükten sonra "bıraksaydınız da deli kalsaydı kız" demiyor değil.

Albüm Genel Notu: 9/10

Hiç yorum yok: