21 Şubat 2011 Pazartesi

Britney Spears - Circus: Hesaplı Comeback



Blog'u biraz Spears'a boğalım. Britney Spears şu dünyada hiç bir zaman sevmekten vazgeçmeyeceğim, bu yüzden biraz utandığım ama resmen onunla büyüdüğüm için de sevgimi bir türlü inkar edemediğim tek pop şarkıcısı sanırım. Ve bu son 10 yılın en büyük pop ikonu 7. albümü Femme Fatale'ı piyasaya sunarken diskografisini şöyle bir inceleyelim...Kronolojik olarak tersten mi gitsek?




TRACKLIST:
1. Womanizer *
2. Circus *
3. Out From Under
4. Kill The Lights
5. Shattered Glass
6. If U Seek Amy *
7. Unusual You
8. Blur
9. Mmm Papi
10. Mannequin
11. Lace and Leather
12. My Baby
13. Radar *
Bonus Tracks:
14. Rock Me In
15. Phonography
16. Amnesia
17. Rock Boy
18. Quicksand
19. Trouble
* Single



01 - Womanizer: (9/10)
Albümün ilk çıkış parçası. Comeback marşı. Spears'ın kariyerindeki ikinci liste başı şarkısı. Tekerleme gibi sözleri, ritmik melodisiyle çıktığı zaman oldukça fırtına koparmış, şarkıcının en büyük hitlerinden biri olarak kabul edilmişti. Klibi şarkı kadar müthiş değildi, Spears sarışın olduğu sahnelerde taştı ama klibin ilk yarısı gereksiz bir siyah peruk ve modası geçmiş kıyafetler içeriyordu. Yine de herşeyiyle tam bir Spears hitiydi. Last.fm'e göre insanların dinleyip sonra da utandıkları için dinleme listelerinden en çok sildikleri şarkıydı.

02 - Circus (9/10)
Albüme ismine veren Circus, Spears'ı bir platform üstüne koyup, tüm dünyaya ne kadar iyi bir entertainer olduğunu gösteriyordu. Womanizer'dan bile öteydi. Femme Fatale'in prodüktörlüğünü yapan Dr. Luke bu şarkıda harikalar yaratmıştı, bir yandan tanıdık diğer yandan çok orjinaldi. Kesik vokalleri, iç gıcıklayıcı melodisi ve sondaki efsanevi "sivri sinek vızıldısı" eklentisiyle müthişti. Klibi de öyle. 

03 - Out From Under (5,5/10)
Albümdeki 2 ballad'dan biri olan Out From Under, Bratz adlı çocuk filminin soundtrack'inde başkası tarafından söylenmişti aslında. İlk başta dikkat çekmeyen tamamen filler bir şarkı gibi gelmişti ama dinledikçe güzelleşti. Spears'ın bir ayrılık ardından söylediği bu şarkı, sözleri ve düzenlemesindeki naiflik ve sakinlikle dikkat çekiyordu.

04 - Kill The Lights (6/10)
Spears'ın önceki albümü Blackout'da harikalar yaratan Danja çıtayı çok yükseğe koyduğu için Kill The Lights aslında biraz sönük kaldı. Blackout'da paparazzilere Piece Of Me ile geçiren Spears, Circus'da da bu görevi Kill The Lights ile gerçekleştiriyordu. Şarkının girişinde Danja tarafından "Pop Princess, Now Queen Of Pop" olarak takdim edilen şarkıcı POM'a göre daha flörtöz bir hava takınmıştı. Ayrıca dikkatli dinleyene şarkının alt yapısında kelimenin tam anlamıyla epik bir düzenleme vardı.

05 - Shattered Glass (5,5/10)
Klasik bir pop şarkısı olan Shattered Glass'ın tek orjinal olduğu nokta şarkının devamlı takılarak ilerlemesi ve vokal üstünde yapılmış oynamalardı. He bir de Spears'ın niyeyse Glass kelimesini "gıleeyeyess" diye telafuz etmesiydi.

06 - If U Seek Amy (7,5/10)
Fonetik olarak F.U.C.K. ME şeklinde söylenen şarkı Spears'ın en hınzır işlerinden biriydi. İsmi beklenen tartışmaları yarattı, radyolarda If U See Amy olarak editlendi ve tüm anlamını kaybetti. Klibinde ise Circus döneminin en güzel imajını sırf olay olsun diye bir ev hanımına dönüşürken izledik.


07 - Unusual You (9/10)
Albümde elektroniğe kayarak, yeni şeyler deneyen tek şarkıydı. Müthiş düzenlemesiyle tamamen single olabilecek materyal'a sahipti. Hatta Spears tamamen bu tarz şarkılardan oluşan bir albüm kaydetmeli.

08 - Blur (7,5/10)
Tam bir Hangover şarkısı. Öncesinde gelen Unusual You'nun gölgesinde kalsa da Danja imzalı bu mid-tempo Spears'ın In The Zone albümündeki Early Mornin' gibi tınlayan ve bu yüzden dinledikçe daha çok bağlayan bir şarkıydı. Ayrıca her ne kadar editlenmiş de olsa Spears'ı "this shit is way too fucking bright" derken hayal etmek hoştu.

9 - Mmm Papi (1/10)
Bırakın albümde olmasını, Spears'ın böyle bir şarkıyı kaydetmesi bile bir suç. Dedikodulara göre Spears bu şarkıyı sorunlu döneminde beraber olduğu paparazzi Adnan'a yazmıştı. Ve sırf bu yüzden bu şarkıyı ölsem sevemem. Belki de ona yazmadı, belki de sıradan zararsız bir pop şarkısı. Ama her haliyle rezalet bir iş. Zaten her albümde böyle kabak bir şarkı kaydediyor bu kadın.

10 - Mannequin (10/10)
10 yılı aşkın kariyerinde Spears hiç bu kadar kışkırtıcı, komplex, orjinal ve çatlak bir dans şarkısı kaydetmemişti. Albümün üstünden 2 yıl geçmesine rağmen hala sözlerini tam olarak çözebilen, ne dendiğini anlayabilen yok. Tek bildiğimiz Mannequin'in zamanının çok ötesinde olduğu. Olağanüstü hal sirenlerini andıran çığlıklar, temposu bir an düşmeyen ve gitarlarla süslü bir ritm ve bunun bir Spears kaydı olduğuna inanamayacağınız kadar müthiş bir enstrumental breakdown. Değil albümün, hatunun en iyilerinden biri.

11 - Lace and Leather (6,5/10)
Spears'ın albüm için en son kaydettiği şarkı olan Lace and Leather'ı seksi yapan sözleri değil tamamen altyapısındaki ağır bas gitar kullanımıydı. Hatta bu baslar şarkıyı dinlenebilir kılan tek şeydi.

12 - My Baby (1/10)
Spears'ın çocuklarına yazdığı bu özelliksiz ballad, ileride çocukları dinlediğinde "bize yaza yaza bunu mu yazmış" dedirtecek kadar kötüydü.


13 - Radar (4,5/10)
Orjinalde Blackout'da yer alan ve single antlaşması olan ama bu gerçekleşmediği için son dakikada Circus albümüne dahil edilen Radar'ın varlığı şaka gibiydi. Biz buna bir süre inanamadık, sonra kabullendik, nasılsa sadece bir Bonus Track dedik. Dedik, kadın gitti antlaşma gereği 4. klibini buna çekti. Klibi izleyen, şarkıyı dinleyen var mı bilmiyorum. Bloodshy & Avant'ın Toxic başarılarını tekrar etmeye çalıştığı şarkı Blackout'da bile keyifsizken, bir de Circus'a girince iyice nefret edilir olmuştu. İlk başlarda iyi bir pop şarkısıydı, sonra eziyete döndü.

14 - Rock Me In (6/10)
Britney'in rock da yaparım dediği şarkı, The Sims oyununda arka planda çalan şarkılara o kadar çok benziyordu ki. Nakaratı akılda kalıcıydı, içerdiği yaylılar yeni bir Toxic yaratamasa da dikkat çekiciydi. Yine de sadece bir Bonus Track olarak kalması anlaşılabilir birşeydi.

15 - Phonography (6,5/10)
"Phone Sex" üstüne kurulu bu şarkı kaygan melodisi, eşlik etmesi zevkli nakaratıyla dinlemesi eğlenceli bir şeydi.

16 - Amnesia (4,5/10)
Spears'ın çocuklaştığı şarkılar vol. 39827382. Aşkından hafıza kaybına uğrayan şarkıcı, Amnesia'da ancak ilk albümüne yakışacak bir performans çıkarmıştı. Hızla geçiyorum.

17 - Rock Boy (4,5/10)
Albümün rock temalı ikinci bonus track'i. Get Up, Get Up, Get Up girişiyle daha çok bir çalar saat alarmı gibi tınlıyordu. Spears için fazla genç işi olmasıyla beraber prodüksiyon olarak da vasattı.

18 - Quicksand (5/10)
Sözlerini Lady Gaga'nın yazdığı şarkı basit ama en azından dinlenebilir nakaratlara sahipti. Yine de şarkıdaki vokaller bildiğin kötüydü.

19 - Trouble (7,5/10)
Madonna'nın Get Together'ını samplelayan bu şarkı belki de en başarılı bonus track'ti. Her türlü akan,  tekerleme gibi sözleri ve melodisiyle kendine albümde rahat yer bulabilirdi.


Özetle: Spears'ın Blackout da sıçtığı Comeback olayını layıkıyla yapan ve ona kariyerinin en büyük başarılarından bir kaçını getiren bir albümdü Circus. Ama şarkıcının en iyi işi sayılan Blackout sonrası müzikal olarak kesmiyordu. Arada heyecanlandırıcı işler içerse de geneli sıradan bir pop albümüydü. Spears bu albüm için sadece Womanizer single'ı sırasında bir promosyon yaptı ve tutuk hareketleri, dansları ve "awesome, cool"dan öteye geçemeyen kelime dağarcığı ile albüm için hazır olmadığını gösterdi. Şarkıcı bu albümü ve Blackout'u desteklemek için bir Dünya Turnesine çıktı. Bu turne sırasında da seyirciyle hiç kontağa geçmedi, playback yaptı ve sahnede bir boydan boya yürümek dışında pek dans etmedi. Yine de milyonlarca hayran, milyonlarca dolar harcayarak The Circus Starring Britney Spears turnesini geçtiğimiz yılın en karlı turlarından birine dönüştürdü.

Albüm Genel Notu: 6,5/10

Hiç yorum yok: