9 Şubat 2011 Çarşamba

Mr. Sunshine: Chandler Is Back!


Geçtiğimiz post'da eski "arkadaş" Courteney Cox'un dizisi Cougar Town'ın, bir diğer "arkadaş" Matthew Perry'nin yeni dizisi Mr. Sunshine'a yer açmak için 2 ay ara verdiğini yazmıştım. Mr. Sunshine bu gece Amerika'daki ilk sınavını verecek ama Kanadalı CTV diziyi 2 gün önce yayınlamış bile. Dizi, Perry için bir comeback niteliğinde. Her ne kadar Perry, Friends sonrası Aaron Sorkin imzalı Studio 60'de boy göstermiş olsa da dizi düşük reytinglerin kurbanı olmuş ve ilk sezonunun sonunda iptal edilmişti. Şimdi Perry bir kez daha ekranlarımızda.


Büyük bir arena olan Sunshine Center'ın müdürü Ben'in -şimdilik- işinde yaşadıklarını anlatan Mr. Sunshine aslında hiç bir çekiciliği yokmuş gibi gözüküyor. Evet aslında yok, Perry daha önce beyazcamda çok gördüğümüz o yalnız, üstelik hala bir yanı çocuk kalmış ve umarsız ve alaycı karakteri oynuyor. Hani şu 40ında bekar tipler olur, hiç bir kadınla uzun bir ilişkileri yoktur ve sorumluluk alamazlar. Perry'nin Ben'i aynen böyle. Hatta yer yer Chandler Bing'in bir yansıması. Friends oyuncularının en büyük şanssızlığı canlandırdıkları karakterlerinin her daim Friends'tekilerle karşılaştırılacak olması. Bilhassa oynadıkları komedilerde. Çünkü komedilerde iyi karakter yaratmak zordur ve bir karakterin komik olması için belli kriterler vardır. Friends 236 bölümlük serüveninde kullanılmamış kriter/özellik bırakmadığı için haliyle kast'ının ilerideki projelerini de bir şekilde etkileyecekti. Etkiliyor da. Yine de Perry için durum o kadar da vahim değil. Evet karakteri tanıdık ve belli ki Matthew Perry için özel yaratılmış. Ama yine de Chandler'ın o safsalak hallerinden biraz uzak olmasıyla ve Friends'i epeydir özlememiz nedeniyle hoş bir bir izlenim sunuyor. Ama gayet yaşlanmış olan Perry bu Chandler benzeri karakterleri baymadan daha ne kadar sürdürebilir, o da düşünülmesi gereken ayrı bir nokta. Gerçi bunun için de can kurtaranlarımız var...

Dizinin asıl yıldızı şüphesiz ki bir televizyon ikonu olan Allison Janney. The West Wing'in (o da Sorkin imzalıdır ne tesadüf!) takipçileri onu zaten yakından tanır ama bilmeyenler de geçtiğimiz sezon Jacob ve Man In The Black'in annesi olarak Lost'da görmüşlerdi onu. Janney fütursuz, ırkçı ve manyak karakteri ile daha ilk bölümden dizinin en komik anlarına imzasını atmış durumda. Perry istediği kadar bayabilir, Janney kesinlikle eskimeyecek bir karaktere imza atmış ve dizinin şu anda en eğlencelisi o. Dizinin bir diğer ismi Andrea Anders, başarısız Friends spinoff Joey'den veya tabloidlerden "Matt LeBlanc'ın yuvasını yıkan kadın" olarak hatırlayabileceğiniz bir isim. Dizinin romantizm kısmını oluşturacak bir hatun belli ki. Sığ yazılmış gibi gözüküyor ama en azından Anders, Joey'de olduğu kadar aşırı oynamıyor -tabi bunun bir sitcom olmaması da bir neden- ve rahatsız etmiyor. Janney'in oğlunu oynayan Nate Torrence de dizinin safsalak karakter ihtiyacını giderecek gibi. Yani aslında komik filan ama çok da hesaplanmış bir dizi bu belli ki. Bu da biraz umutsuz bir durum. Mekan tercihi gibi şeylerden özgün durabilir ama çekirdeğinde çok da orjinal bir iş değil. Yine de oyuncu performansları, "komedi de zeka istiyoruz" modasına uyup "akıllı komedi" tarzı espirileriyle hoş bir seyirlik. En azından herhangi bir sitcom'dan çok daha iyi ve tv'nin bu tarz komedilere ihtiyacı var. Hem hiç bir şey için izlenmezse Janney aşkına ve Perry özlemine izlenir.

Öncesinde yayınlanan Modern Family'nin dizinin reytingine yardımcı olacağı öngörülüyor, evet bu cidden de işe yarayabilir. Mr. Sunshine bir hit olmayacak bu belli ama tahminim o ki, ABC, Cougar Town sonrası bu diziyi de elinde tutar. İlginç de bir not bu şu anda tvde dizisi olan 3 Friends oyucusunun da Friends'ten sonra ki 2. denemeleri. Cox'un Dirt'ü battı Cougar Town'ı tuttu. LeBlanc'ın Joey'si battı, Episodes'u tuttu. Perry'nin de Studio 60'si battı ama Mr. Sunshine'ı tutacak gibi duruyor...Şimdi tek eksiğimiz Lisa Kudrow'un da The Comeback sonra ikinci bir deneme yapması. Çünkü bu sefer kesin tutacak!

2 yorum:

K.D. Yılmaz dedi ki...

Ben çok tutmadım açıkçası. Matthew Perry, Friends döneminde katıldığı talk-show'larda falan kendi üslubunu gösteriyordu ve hiç komik olmuyordu. Bu da oyuncunun kendisi gibi olmuş :)

Mire dedi ki...

Perry'i geç hadi, Allison Janney müthişti ama bea :D