28 Şubat 2011 Pazartesi

83. Akademi Ödülleri Arkasından


Önce törenden bahsedelim. Bence gayet hoş ama sonlara doğru temposu düşen bir törendi. Anne Hathaway müthişti ama aynı şeyi "awkward" kelimesinin ete kemiğe bürünmüş hali olan James Franco için söyleyemeyeceğim. Çok abartılan biri bu adam. Suratında saçma bir alaycı gülüş var hep ve bu beni deli ediyor. 127 Hours'da sever gibi olmuştum ama dün akşam itibariyle gerçek Franco'yu tekrar hatırladık. Geçen senenin Baldwin / Martin fiyaskosundan sonra Hathaway ve Franco, töreni gençleştirdi kabul. Ama sanki bir ara (bilhassa girişte ve filmleri autotune'la müzikale çevirdikleri video da) bariz bir MTV Film Ödülleri dağıtılıyor havası yaşandı. Evet hepsi komikti, eğlenceliydi ama Akademi'nin o ağır başlılığına uymuyor hatta bu ağır başlılığı bu tarz yollardan kırmaya çalışmasıyla acınası duruyordu. Bunun dışında sonlara doğru cidden bir tempo sorunu var bu törenin. In Memoriam, Şarkı Adayları, Onur Ödülleri derken baya bir kopuyorsunuz törenden. Onları törenin ortasında izlemek çok daha verimli olur bence. Ve son olarak final. Ben hep en iyi filmi verip apar topar töreni bitirmelerine uyuz olurdum. Bu sene ilk defa bunu yapmadılar. Evet koro biraz klişeydi ama Anne Hathaway'in her nesil sinemayı tekrar keşfediyor lafının üstüne oldukça duygusal gitti. Hele bir de arkadan tüm kazananlar çıkınca...Harbiden bu tarz kapanışlar konusunda eksikleri vardı Oscarların. Bu sefer oldu. Seneye daha da iyi olur. Şimdi kazananlar ve kaybedenlere ve benim ödüller öncesi yaptığım tahminlere bakalım. 

En İyi Film - The King's Speech
Tahminim: The Social Network / The King's Speech (çok eşit şansları var)
Evet alacağı çok barizdi. En İyi Kurgu ve Müzik, The Social Network'e gidince "acaba?" dedik ama yönetmeni Tom Hooper'a verdikleri an bu iş bitmişti aslında. Hak ediyor muydu? Sonuna kadar. The Social Network'u + 0.01 kadar daha çok seviyor olsam da The King's Speech gayet yerinde bir karardı. Ama ne yalan söyleyeyim biraz da "güvenli" bir karardı.  Spielberg "kazanamayan 9 film Citizen Kane, The Grapes Of Wrath... gibi filmlerin yanına katılacak" dedi, haklıydı. The Social Network'ün The King's Speech'den çok daha fazla klasik olma potansiyeli var.

En İyi Yönetmen - Tom Hooper
Tahminim:  Tom Hooper - The King's Speech
Pardon da bu adam dururken David Fincher biraz zor alırdı o ödülü. Çünkü bu sefer "güvenli" olan Fincher'ın kendisiydi. Tom Hooper son yılların en özenli işine imza atmıştı. The Social Network'ü çok sevsem de burada ödülü Fincher'a verseler kıyameti koparırdım. Kesinlikle hak eden aldı.


En İyi Kadın Oyuncu - Natalie Portman
Tahminim: Natalie Portman - Black Swan
Adaylığı da, kazanması da, konuşması da sıkıcıydı. Alacağı çok barizdi. Çok sevdiğim hatundan sırf şu son 2-3 aydaki abartılı yorumlar yüzünden soğudum. Evet iyiydi, evet yılın en iyilerindendi, evet hak etti. Ama sanki oyunculuğu baştan tanımlamış gibi davranmayın, yapmayın bunu! Ayrıca kadın setteki çaycıya bile teşekkür ediyordu az kalsın.

En İyi Erkek Oyuncu - Colin Firth
Tahminim: Colin Firth - The King's Speech
Adaylığı, kazanması ve konuşması da sıkıcıydı. Ama ama ama yine de Sandra Bullock adamın ismini söylediğinde resmen gurur duydum ve deli gibi sevindim. Bu yılki performanslarda kadın erkek veya yardımcı başrol farkını bırakırsak kesinlikle aday olan 20 adayın en iyisiydi çünkü. Sonuna kadar hak etti.  

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Christian Bale
Tahminim: Christian Bale - The Fighter
Geoffrey Rush bir ara kapar mı acaba demedik değil. Ama Bale bu ödülü çoktan garantilemişti. İyi de oldu. Kendisini aktör olarak çok ciddiye almazdım ama The Fighter benim bile çenemi kapatan bir filmdi. 

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Melissa Leo
Tahminim: Melissa Leo - The Fighter
En riskli kategoriydi. Melissa Leo kazanacak gibi gözüküyordu ama Helena'yı gördüğüm an "öf verdiler buna" dedim. Şükür ki gudubet karı kazanamadı. Leo The Fighter'da harikalar yaratıyordu ve enfes de bir f-bomb patlattı. 

En İyi Orjinal Senaryo: The King's Speech
Tahminim: The King's Speech
Gelin şunda anlaşalım. En İyi Orjinal Senaryo demek "En Orjinal Fikir" demek değil. En iyi diyalog demek, olay örgüsü demek, hikaye kurgusu demek, zamanlama demek, karakterler demek.... bu böyle gider. Şimdi Inception bunların kaçına sahip? The King's Speech kaçına sahip? Inception sırf "çok orjinal" bir fikre sahip olduğu için bu onu En İyi Orjinal Senaryo yapmazdı. Yapamadı da. Her ne kadar Senaristler Birliği zamanında bu ödülü Inception'a vermiş olsa da, yukarıda saydığım öğeler açısından bakacak olursak The King's Speech hepsine fazlasıyla sahip. Ama mesela Inception. Allah aşkına iyi yazılmış bir karakteri var mı? Filmi kötülemiyorum, bana hemen "sen zaten Inception'ı sevmiyorsun" demeyin. Sevmemem onun iyi noktalarını ve eksik noktalarını görmememe neden değil.The King's Speech olmasa bu ödül tabiki de Inception'a giderdi ama karşısında ondan daha iyi bir örnek olunca...


En İyi Uyarlama Senaryo: The Social Network
Tahminim: The Social Network
İşte yukarıdaki öğelerin hepsinin fazlasıyla olduğu bir örnek. Kimilerince hala ısrarla "Facebook filmi be" diye kötülense de, evet Akademi'deki binlerce sinema emektarı ve bu işin ustaları sadece bir Facebook biyografisine verdiler ödülü, evet. Film başka hiç bir şey anlatmıyor zaten. Adamın teki var Facebook'u kuruyor işte öyle. Artık şu filmi kötülemekten vazgeçin, ayıp oluyor.

En İyi Animasyon: Toy Story 3
Tahminim: Toy Story 3
Tek kelimeyle sıkıcıydı.

En İyi Yabancı Film: In A Better World
Tahminim: Biutiful
Biutiful ve Dogtooth dışındaki filmleri bilmiyordum, dün tören öncesi yaptığım yeni bir tahmin listesinde ne işse adını sanını hiç duymadığım In A Better World'e verdim oyumu. Tuttu da. İzlemek lazım. 

En İyi Sanat Yönetmenliği: Alice In Wonderland
Tahminim: The King's Speech
Sen tut yılın en uyduruk filmlerinden birine 2 tane ödül ver. Bu ve kostüm dalı gerçekten hayal kırıklığıydı. İkisi de The King's Speech'in hakkıydı.

En İyi Görüntü Yönetmenliği: Inception
Tahminim: The King's Speech
Anlaşılabilir bir galibiyetti ama The King's Speech de büyük ihtimalle çok yakın bir ikincilik çıkarmıştır burada.

En İyi Kurgu: The Social Network
Tahminim: The Social Network
Kesinlikle hak ediyordu, hem de sonuna kadar. Ama 127 Hours da baya iyiydi beah.

En İyi Orjinal Müzik: The Social Network
Tahminim: The Social Network
Bitch Please! Sanki başka bir melodi bu filmin müzikleriyle yarışabilirmiş gibi?

En İyi Orjinal Şarkı: Toy Story 3 - We Belong Together
Tahminim: Toy Story 3 - We Belong Together
Hay sıçayım böyle tahminime! Şom ağızlıyım. Kategorinin en osuruk şarkısı sırf Randy Newman ismine gitti. A.R. Rahman'ın o dandik If I Rise'ı bile bundan çok daha hak ediyordu. Ben ise Country Strong'a verirdim. Tek kelimeyle enfesti. Gecenin beni en şok eden ödülüydü.

  
falan filan... diğer teknik dallara girmeyeceğim. The Wolfman'in aldığı makyaj ödülü dışında hepsi hak edenlere gitti bence.

Böyleydi işte, sabahlamamıza değdi. Eğlenceli bir törendi, ödüller de uzun zamandır ilk kez bu kadar tatmin etti sanırım beni. Ama seneye lütfen Anne Hathaway yanına Hugh Jackman'ı alarak dönsün, o mal Franco'da pembe dizisine geri...

Hiç yorum yok: