10 Eylül 2010 Cuma

Janelle Monae - The ArchAndroid



The Most Critically Acclaimed Album Of 2010, According To Metacritic.

Metacritic nedir? US çapında yazılı basında çıkan eleştirileri toplayan ve bu eleştiriler üzerinden puanlama sistemi yapan bir site. Janalle Monae'nin The ArchAndroid albümü bu sitedeki eleştirilere göre 2010'un en iyi 3. albümü. Ama listedeki ilk 2 albüm 1970li yıllara ait oldukları için (tekrar basımları söz konusuymuş) gönül rahatlığıyla en iyi albümü diyebiliriz.

Peki Janelle Monae kimdir? 1 Aralık 1985, Kansas City doğumlu hanım kızımız aslında 2007 yılından beri ufaktan ufağa piyasaya girme çabaları içinde. 2007'in ortalarında piyasaya sunduğu Metropolis: Suite I (The Chase) EP'sini 2008'de P.Diddy'nin kendisini keşfetmesi ve onun plak şirketine kaydolmasıyla Metropolis: The Chase Suite (Special Edition) olarak tekrar piyasaya sürdü ve bir EP için oldukça büyük ses getirdi. Daha ilerlemeden önce P.Diddy isminin Janelle Monae'nin müziğinde neredeyse hiç etkisi olmadığını söyleyelim, Monae'den klasik R&B ezgileri bekleyenleri şimdiden uyaralım: Monae R&B dışında her türlü müziği yapıyor! :)

Monae'in alter-ego'su Android Cindy Mayweather'ın maceralarını içeren Suite I'den sonra ise Monae'in ilk stüdyo albümü The ArchAndroid: Suites II & III piyasaya çıktı. Alfred Hitchcock filmlerinden Philip K. Dick romanlarına kadar uzanan bir seçkinin yanı sıra bu albümlerin asıl çıkış noktası Monae'in "bilimkurgu filmlerinin Godfather'ı" olarak nitelendirdiği Metropolis filmi.

The ArchAndroid'in tarzını tanımlamak için aslında 10larca kelime kullanılabilir ama ben hepsini kapsayan tek bir kelime kullanacağım: Eklektik. Monae albümdeki 18 şarkı boyunca asla tek bir türe/tarza bağlı kalmıyor. Yeri geliyor soul yapıyor yeri geliyor art rock. Aslında albüm, anlatılması en zor albümlerden biri. Zira hiç bir şarkının birbirine benzemediği bir albümde, hangi şarkıyı hangisine örnekleyeceksiniz ki?

Hurts'ün Happiness'i gelene kadar Monae'in The ArchAndroid'i benim için yılın albümüydü. Aslında hala başabaş yarışıyorlar, hatta Monae'yi aylardır bıkmadan / sıkılmadan dinliyor olmam o yarışı her an döndürebilir.

Janelle Monae - The ArchAndroid epik bir albüm, şahane bir albüm, muhteşem bir albüm. Yılın en iyi eleştiriler olan albümünü söylemiş miydim? :P Evet onu söyledik, son olarak şunu da ekleyelim albüm aynı zamanda Metacritic'de tüm zamanlarda en iyi eleştiri alan 33. albüm :) Bir başlangıç için hiç fena değil, di mi.

Mire en çok bunları sever:
Faster / Sir Greendown / Cold War / Come Alive (War Of The Roses) / Wondaland / Babopbye Ya

Tracklist:
01. Suite II Overture
02. Dance Or Die (Feat. Saul Williams)
03. Faster
04. Locked Inside
05. Sir Greendown
06. Cold War
07. Tightrope (Feat. Big Boi)
08. Neon Gumbo
09. Oh, Maker
10. Come Alive (The War of The Roses)
11. Mushrooms & Roses
12. Suite III Overture
13. Neon Valley Street
14. Make The Bus (Feat. Of Montreal)
15. Wondaland
16. 57821 (Feat. Deep Cotton)
17. Say You’ll Go
18. BabopbyeYa

Hiç yorum yok: